Rouwverwerking bij een pijnlijk verlies
Wij hechten ons in het leven aan andere mensen. Een van de moeilijkste dingen die ons kan overkomen is het verlies van een dierbare door overlijden. Of het nu je partner is, een kind, een van je ouders of een vriend of vriendin.
Als iemand met wie je een bijzondere band had, komt weg te vallen, staat je wereld stil. Je hebt het gevoel dat de grond onder je voeten is verdwenen en er komen veel verschillende emoties los.
Grenzeloos verdriet, pijn, of juist boosheid, angst en wanhoop. Maar het kan ook zijn dat je juist helemaal niets voelt en je gevoel moet wegstoppen om er niet door overmand te worden.
Er kunnen verschillende zeer pijnlijke verliezen in je leven zijn: het overlijden van een dierbare, maar bijvoorbeeld ook de kans om een kind te krijgen, je baan, je huwelijk. Ook die verliezen gaan gepaard met rouw: het aanvaarden van het verlies, het toelaten van de pijn, het aanpassen aan de nieuwe situatie en uiteindelijk ook weer door leren leven.
Klachten
Bij rouwen komen allerlei emoties kijken. Er kunnen daarnaast ook lichamelijke klachten optreden: vermoeidheid, slecht slapen, geen eetlust, je niet kunnen concentreren, het gevoel dat er een steen op je maag ligt, hoofdpijn, hartkloppingen, enzovoorts.
Wat houdt de begeleiding in?
Als je een verlies te verwerken hebt, zijn er een aantal fasen die je moet doormaken:
- aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies
- toelaten van de pijn die bij het verlies hoort
- aanpassen aan de omgeving zonder diegene of datgene waar je om rouwt
- geven van een nieuwe plaats aan de overledene en/of het verlies en opnieuw leren houden van het leven
Hoe vind je hierin je weg? Je kunt bij mij terecht voor rouwbegeleiding.
Ik heb zelf mijn eerste partner verloren aan een ernstige ziekte en kan jou vanuit die ervaring en vanuit mijn werk als therapeut op persoonlijke en deskundige wijze begeleiden in het verwerken van je verlies.
Wil je meer weten of een afspraak maken?